Vad lär vi oss egentligen i skolan?

I skolan lär vi oss en hel del bra saker. Matte, så att folk inte kan lura oss på pengar. Svenska, så att vi kan vara presentabla i skrift/text och tal. Geografi, så vi ska veta att det finns mer än vårt land att se. Historia, så att vi inte ska göra om tidigare misstag. Samhälle, så vi ska veta vilket parti vi till fördel ska rösta på. Och även mycket mer. Men det där mycket mer som till exempel alla konstiga ekvationer vi aldrig får användning av skulle enligt min åsikt delvis bytas ut mot sånt vi aldrig får lära oss om. T.ex.f-kassa, arbetslösheten, hur man söker jobb på ett vettigt sätt, a-kassan och hur den fungerar. Samt andra saker som har med pengar och ekonomi att gör som tillkommer i ”vuxenlivet”.

Jag har tydligen blivit beviljad någon sorts grundförsäkring från min a-kassa eftersom jag inte uppfyller kraven för inkomst relaterad a-kassa, den baseras just nu på antalet timmar i snitt jag jobbat per vecka. Så långt är jag med. Men att leva på 3000 kr i månaden (mycket jämfört med dom som svälter, jag vet, men baserat på vårt samhälle) är ganska tufft. Nu kommer det sänkas till ca 2600 kr i månaden p.g.a grundförsäkringen jag blivit beviljad och jag förstår hur det får  vara möjligt, när 3000 kr redan är rätt lite som det är. Det finns inte en enda hyresrättslägenhet under 2000 kr att hyra vad jag vet, och sen ska man ha råd att äta också, det är ju ganska viktigt för att hjärnverksamheten ska fungera.

Kanske vore det en bra idé om vi kunde få lära oss lite av detta i skolan. Vad som gäller var och för vem. Vart och vem man ska vända sig till för de olika ärendena. Hur man skriver ett strukturerat cv och ett personligt brev med bra standard. Jag vet inte vad andra fått lära sig i skolan, men jag har inte fått lära mig något av ovanstående i alla fall. Jag hade gärna haft vetskapen om vad som komma skall, så jag hade varit mer förberedd på vad det arbetslösa livet innebar och krävde av en. För mig som är bra på att ta tag i saker och ting även om det är motvilligt, så har det ändå gått relativt bra och jag har lärt mycket. Men alla har inte samma driv som mig och många andra, och hur går det då för dom som kanske är i behov av mer stöd och ”pushning”?

 

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Vad lär vi oss egentligen i skolan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>